Nereti Montesori iedvesmotās mājskolās un skolās ir atrodami Miera galdiņi – kuri domāti bērnu savstarpējo konfliktu risināšanai vai arī mierīgam vienatnes laikam. Miers patīk arī man, it īpaši šajā pašizolācijas laikā, tāpēc iedvesmojoties no dažādiem šīs idejas spin-offiem, izlēmu veidot Miera Stūrīti jau otro reizi.

Pirmo miera stūrīti veidoju pirms pusotra gada, kad rāpos ārā no pasmagas veģetatīvās distonijas/depresijas. Pievienojiet vēl 3 bērnus un kaķi divistabu dzīvoklītī un sapratīsiet, ka stresa līmenis ir visai iespaidīgs. Ar laiku bērniem vajadzība pēc miera stūrīša zuda, un tas pakāpeniski pārkārtojās atpakaļ uz istabas telpu – parasto.

Miera stūrītis – klusa vieta, kura tiek izmantota, lai atgūtu iekšējo mieru stresa situācijās.

Kāds varbūt teiks – mums tādam stūrītim fiziski nav vietas, tomēr manuprāt – jo mazāka ir dzīves telpa ģimenei, jo svarīgāk ir izveidot Miera stūrīti! Vieta tam pati neatradīsies, bet to var atrast. Es, piemēram, šim nolūkam atstūmu divstāvu gultu apmēram 70cm no sienas – tas nedeva lielas izmaiņas istabas plānojumā, tomēr bija pietiekoši šim mērķim.

Miera stūrīti katrs cilvēks apmeklē pats, pēc pašiniciatīvas (arī es) – tā nav soda vai disciplīnas metode. Tā ir iespēja “nolīst” no citu acīm un nomierināties, kad apkārt ir “par daudz”.

Miera Stūrītis var būt arī galds istabas vidū, lodžijā – ja ir iespējams ar skaistu skatu pie loga – daba ir ļoti labs veids, kā nomierināties, tomēr mums ir maz logu, kurus var izmantot šādam nolūkam, tāpēc izlēmām miera stūrīti veidot maksimāli noslēgtu, pēc iespējas norobežojot ārējās vides stimulus un vēršot uzmanību uz iekšējām sajūtām caur tausti, ožu un maigām gaismēnu spēlēm.

Otrs nosacījums – šī īpašā miera vieta netiek izmantota citiem mērķiem – rakstīt, spēlēt galda spēles, utt – nē.

Miera stūrītim jābūt iekārtotam mājīgi, omulīgi, izmantojot pēc iespējas dabiskus materiālus (sintētiski plediņi jūtīgus bērnus var vēl vairāk uztraukt statiskās elektrības dēļ). Tam jābūt mieru un harmoniju izstarojošam.

Lasot vairākus Montesori iedvesmotus blogus (iedvesmotus, nevis autentiskus) par miera galdiem (tie kalpo vairāk bērnu savstarpēju sarunu vešanā strīdu gadījumā) var lasīt, ka uz tiem stāv mieru simbolizējošs priekšmets (to tur runātājs, kad runātājs savu sakāmo ir pabeidzis, viņš šo priekšmetu cieņpilni, maigi nodod otram sarunu biedram, simbolizējot, ka ir gatavs klausīties) un smilšu pulktenis. Brīžiem tiek izmantots arī zvaniņš, kuru skandina klausītājs tad, ja piekrīt otram runātājam.

Bez sirdsapziņas pārmetumiem šo ideju atvasinu, atšķaidu vēl vairāk (kur nu vēl vairāk, vai ne?) un pielāgoju mūsu mājas situācijai.

Priekšmeti, ko izmantot stūrītī var būt dažādi – bieži tiek izmantots smilšu pulkstenis, zvaniņš, stresa bumbas, grāmatas, emociju kartiņas, dažādu faktūru auduma gabaliņi, uz kuriem var uzpilināt nomierinošu ēterisko eļlu pilīti, koka krellītes, kuras skaitīt, utt. Svarīgākais, lai mantu nebūtu daudz. Liels mantu daudzums, pat,ja tās ir nomierinošas, tikai novērš uzmanību no paša galvenā – no sevis, un no savām izjūtām.

Pilnīgi pietiek ar dažām (2-3) nomierinošām mantām miera stūrītī.

Arī es negribēju pārspīlēt ar mantu daudzumu mūsu miera ostā – mūsu miera stūrītī ir –

  • trokšņu slāpējošās austiņas;
  • zvīņu spilventiņš;
  • 3 minūšu smilšu puklstenis;
  • Maisiņš ar kaltētu lavandu un pilīti lavandas ēteriskās eļļu.

Pašā pirmajā stūrītī es biju ielikusi arī kanēļa miziņas – smaržai un skaitīšanai – tās īsti netika izmantotas, plus, tagad zinu, ka kanēlis darbojas vairāk uzmundrinoši, aktivizējoši, nevis nomierinoši. Tāpēc, pirms likt kādu mantiņu miera stūrītī – rūpīgi apsveriet vai konkrētais priekšemts – ir ilgtspējīgs (nesaplīsīs, utt), ir taustei patīkams, pēc iespējas dabiskāka materiāla, ir ar tieši vai netieši nomierinošām īpašībām.

Šoreiz stūrītī ieliku arī smilšu puksteni – jo pieredze rāda, ka bērni bieži vien miera stūrīti izmanto, nevis lai nomierinātos un pabūtu vieni, bet, lai vieni tur sēdētu pusstundu un pasīvi atriebtos pāridarītājiem, kuri tikmēr ārpusē histērijā raud, ka arī ir dusmīgi un grib miera stūrītī. Heh, 3+ ģimeņu ikdiena. Tāpēc šoreiz arī smilšu pukstenītis – katram 3-6 minūtes.

Atkarībā no tā, kā bērns ikdienā, dabiski labāk nomierinās, ir dažāda veida priekšmeti, kurus var izmantot. Es tos iegrupēju apmēram šādās kategorijās – vizuālie (smilšu pulkstenis, skaisti iekārtota vide, lavas lampa), iesaistošie (piemēram, labestīga grāmata, vai krāsošanas blociņš, skaitāmās krellītes), sensorie (stresa bumba, pūkaini vai gludi priekšmeti), audiālie (trokšņu slāpējošas austiņas, vai austiņas, kurās skan dabas skaņas, bumbiņa ar dabiski skanošu zvaniņu, čaukstoša papīra bumbiņa), dažiem bērniem derēs arī mantas, kuras ir orientētas uz smagumu (ar griķiem vai sāli pildīta čūska, smagāka bumba) vai uz orālo kairinājumu – (piemēram, zobu graužamais riņķis tiem, kuri uztraukuma brīžos bieži grauž nagus).

Jūs savu bērnu pazīstat vislabāk – līdz ar to arī labāk zināt, kas viņiem parasti vislabāk palīdz nomierināties. Tomēr, atkārtošos – lai gan pintrest var redzēt nomierinošos stūrīšus ar pilniem nomierinošo mantu groziem – es neieteiktu sekot šādam piemēram. Daudz mantu bērnu samulsina, viņš vairs nespēj izvēlēties, apjūk, kā arī liels mantu daudzums rada haosa sajūtu, it īpaši, ja tās ir vienkārši samestas kastītē.

Miera stūrīša tapšanā iesaistiet arī bērnus – viņu idejas var būt noderīgas – un arī pašu iekārtots stūrītis tiks apmeklēts daudz labprātāk.

Tā kā mūsu Miera Stūrītis sanāca patumšs, pieliku klāt arī uz baterijām darbināmo gaismu+ar lieku segu “nosiltināju ” ārējo sienu, no kuras nāca aukstums. Bērni uzreiz izdomāja,ka stūrītis ir kā radīts jogas pozai “kājas pret sienu”, es bērnu ideju noķēru aiz astes un papildinājām stūrīti arī ar elpošanas vingrinājumiem.

Elpošanas vingrinājumi lieliski kalpo tam, lai sevi nomierinātu. Atceries vienkāršu formulu – lai sevi stimulētu darbībai – ir jāpagarina ieelpa, bet, ja vēlies nomierināties – jāpagarina izelpa.

Mūsu Miera stūrītī bijuši šādi elpošanas vingrinājumi –

  • Čūskas elpa – mute ciet, ieelpa caur degunu, izelpa caur muti veidojot garu “šššš” skaņu.
  • Ziedu elpa – Iztēlojies, ka atrodies ziedu pļavā. Ieelpo puķu patīkamo smaržu! Pēc tam lēni izelpo caur muti. Iztēlojies kā šī smarža tevi uzpilda, padara laimīgu. Pasmaržo margrietiņas, peonijas, visas skaistās puķītes, kuras vari iztēloties.
  • Lāča elpa – Ieelpo caur muti. Aizskaiti līdz 3 un tikai tad izelpo. Aizskaiti līdz trīs. Ieelpo.
  • Zaķīša elpa – 3 īsas ieelpas caur degunu, viena gara izelpa caur degunu.

Tāpat miera stūrītī var iievietot arī emocju kartītes vai arī dusmu, satraukuma risināšanas kartiņas. Ne vienmēr nomierināties var mierpilni sēžot – tomēr uz brīdi nomierinoties var noskaidrot, ka ķermenis labāk grib tikt vaļā no spriedzes izlēkājoties vai saburzot papīra lapu – šo domu tad bērns var atrast esot miera stūrītī, lai pēc tam, kad iziet no savas miera ostas ārā – jau var izmantot lēkāšanu kā dusmu novadīšanas veidu.

Svarīgi arī atcerēties, ka miera stūrīti drīkst un var izmantot arī pieaugušie. Patiesību sakot – pirmajā reizē es to izmantoju ļoti bieži.

Vēl viena nianse, kuru labāk neaizmirst – ja bērns ir apmeklējis miera stūrīti, būtu ļoti, ļoti vēlams, brīdī, kad viņš iznāk no stūrīša ārā – mierīgi ar bērnu pārrunāt iemeslus, kāpēc viņš bija satraucies, kā ar situāciju tika galā, vai arī vienkārši uzklausīt un būt blakus.

Neizlaidiet šo svarīgo posmu – tas tikai palīdzēs bērnam atgūt līdzsvaru un saprast sevi vēl vairāk. Neviens miera stūrītis neaizvietos mammas apskāvienu brīžos, kad ir sirsniņa ir satraukta (protams, JA bērns tajā konkrētajā mikrlī vispār grib apskāvienu).

Lai mums visiem mierpilns šis laiks!



Komentēt