Ar bērniem diezgan daudz runājam par emocijām – kā tās izpaužas, kā tās atšķirt, kā tās rodas. Arī dusmu menedžments mūsmājās ir aktuāla tēma.

Kādu laiku pētīju dusmu kontroles spēli – roka sniedzās pirkt, bet maciņš stīvējās pretī. Kā risinājumu skatījos visvisādas printējamas kartiņas, līdz sapratu, ka – štrunts un pieci, mēģināsim šo uztaisīt kā grupas darbu. Pieredzi vajag tiešu un radošu – no mammas iedotām print lapiņām bērniem daudzdimensionāla saprašana uzreiz vis neradīsies.

Šeit galveno uzsvaru liku uz dusmu termometru un labākajiem rīcības modeļiem dusmās. Visus risinājumus domāja un zīmēja paši bērni, es pēc tam tikai pierakstīju.

Protams, komandas darbs nav viegls darbs, ir daudz jāmācās sadarboties, un tik ļoti gribējās smaidīt, kad vecākais pēkšņi aizgāja uz virtuvi padzerties un atgriežoties teica: “fū, nu jau jūtos labāk.” Tāpat jutos ļoti pārsteigta par bērnu risinājumiem-gan superīgi labiem, gan šķietami jocīgiem, gan dziļdomīgiem.

Secinājums? Sanāciet kopā un atklājiet savus resursus paši. Ir baigi forši un derīgi visiem. Dusmu kontroles spēle, pieļauju, arī ir forša, ja zini, ka ilgtermiņā būs nepieciešama (lai gan joprojām skopums iestājas, kad gribu viņu pirkt)

Komentēt