Nesen biju aiznesusi nodot bibliotēkā mēnesi kavētās grāmatas, un, klīstot starp grāmatu pilnajām ejām, izdomāju – jāņem taču anatomijas enciklopēdija! Citādāk grāmatnīcās izzinošās literatūra ir tik dārga.

Tā nu tagad lasām vakarā pasaciņas par cilvēka ķermeni, un pie reizes arī uztaisīju real life plaušu modeli no baloniem. Ar piecgadnieku un astoņgadnieku izrunājām kā plaušas darbojas, no kā sastāv un uzreiz izmēģinājām- kā ir elpot pareizi – ar diafragmu (ieelpa- puncis nedaudz paceļas, izelpa-puncis nedaudz uz iekšu). Vislabāk to sanāk darīt, ja apguļas uz muguras. Tas ir arī ļoti labs relaksēšanās vingrinājums. Šādi koncentrēties uz elpošanu it īpaši derīgi ir neliela stresa situācijās, vai arī pirms aizmigšanas – labākam, saldākam miedziņam.

Bet nu pie galvenās aktivitātes – balonu plaušām, lai izskatāmāk demostrētu plaušu darbību.

Lai šādu modelīti uztaisītu būs nepieciešams sarūpēt:

  • plastmasas pudeli ar vāciņu;
  • trīs balonus;
  • divus dzeramos salmiņus (tādi, kuriem ir lokanā daļa);
  • nedaudz plastilīnu;
  • līmi;
  • skoču.

Modeļa gatavošanas instrukcija

  1. Dzeramos salmiņus saliek ar lokanajiem galiem kopā un salīmē, lai turas kopā. Salmiņi būs traheja.
  2. Pie dzeramo salmiņu lokanajiem galiem ar skoču rūpīgi piestiprina balonus tā, lai balonus, pūšot salmiņos gaisu, varētu arī kaut nedaudz piepūst. Baloni apzīmēs plaušas.
  3. Ar asu nazi vai karstu īlenu plastmasas pudeles vāciņā izurbj caurumu – tik lielu, lai tajā ielīstu abi kopā salīmētie salmiņi.
  4. Plastmasas pudelei nogriež pašu apakšu. Pudele apzīmē krūšu kurvi, pudeles kakliņš – kaklu.
  5. Pudelei uzskrūvē virsū vāciņu, un ievieto tajā saliņus ar piestiprinātajiem baloniem. Ar bultiņu norādītās vietas cieši noslēdz ar plastilīnu.
  6. Trešo balonu platākajā vietā pārgriež uz pusēm. Kakliņa daļu mums nevajadzēs. Balona apakšdaļa simbolizēs diafragmu.
  7. Balona apakšdaļu uzmanīgi uzmauc virsū pudeles apakšai. Pavelkot “diafragmu” uz leju – “plaušas” piepūtīsies,atlaižot diargamu, plaušas atslābināsies.

Lai jums izdodas!

Komentēt