Šis ir gads, kad Alise uzsāk bērnudārza gaitas.

Šis ir gads, kurā es uz darbu eju kā uz svētkiem, jo Alise slimo gandrīz nepārtraukti ar lielākam vai mazākām vainām – un es arī pie reizes visai daudz slimoju, jo slodze ir traki liela – darbs, bērni, skola, mājaslapa, viss vienā karuselī un nekas netiek novests līdz galam kā nākas, bet ne par to šis stāsts.

Šoreiz mūsu vājinieku pulciņam pievienojās arī Ričards, kuru esam ieplānojuši laist nākošgad uz skolu. Tāpēc, lai negrauž sirdsapziņa, ka “sēžam mājās un tikai slinkojam”, kaut gan īstenībā bērnam bija jāgatavojas skolas gaitām, izlēmu, ka vēlos uztaisīt kādu no saglabātajām Pintrest aktivitātēm – šoreiz par zvaigznājiem. Sanāca vairāk par vienu – un arī bērniem liela interese – deviņgadniekam un divgadniecei interese bija nedaudz mazāka – bet Ričardiņš sūca visu kā mazs sūklītis. Jess!

Zvaigznāju lukturīši

Klasiskajā variantā šādus zvaigznāju lukturīšus veido izprintējot darba lapas, dodot pašiem bērniem ar kniepadatu vai zobu bakstāmo izdurt papīrā caurumus, un ar tad gumijas palīdzību nostiprinot sadurstītos zvaigznājus pie tualetes papīra rullīša viena gala. Tomēr, es vēlējos ilgstpējīgāku rotaļlietu un tāds “uztaisi-izmet” variants mani nevienmēr spēj iekārdināt.

Tālab, sameklēju stingru kartona rullīti, vairākus plastmasas vāciņus ar vītnīti, īlenu. Manā gadījumā plastmasas vāciņa vītnei bija ideāla saderība ar rullīša diamteru, tāpēc līmes pistoli izmantot pat nevajadzēja. Tālāk – izprintēju un izgriezu zvaigznājus, uzliku uz korķīša un ar asu, karstu īlenu sabakstīju zvaigznes. Pēc tam papīra aplīti noņēmu nost un uz korķīša uzrakstīju konkrētā zvaigznāja nosaukumu. Pašu rullīti izrotā kā nu vēlas – es aplīmēju ar rievoto kartonu un atstarojošā līmpapīra “zvaigznēm” – viss,kas bija pie rokas būs labs.

Darbības princips šādam lukturītim ir vienkāršs – uzliec nepieciešamo zvaignāja korķīti uz rullīša, no otras puses spīdini ar telefona lukturīti rullītī, un vēro, kā uz tumšas istabas sienas izgaismojas konkrētais zvaigznājs. Ļoti skaisti, vizuāli un efektīvi. Šo zvaigznāju lukturīti izmantojot jau nedēļu secinu, ka ideja par plastmasas vāciņiem ir bijusi ekselenta – uzskates materiāls saglabāsies vēl daudzām, daudzām lietošanas reizēm!

Polārzvaigznes meklēšana

Bērniem bija ļoti interesanti uzzināt, kā dažādos veidos atrast Polārzvaigzni – Krišjānim par zvaigznājiem bija jāmācās jau iepriekš, un jocīgi, ka viņiem šo informāciju skolā nestāstīja – vai arī Krišjānis nebija tam pievērsis uzmanību, kas arī ir pilnīgi iespējams. Teikšu pavisam ,apvisam godīgi – arī es nezināju, kā atrast šo “kompasa zvaigzni”! Lai nu kā – tagad polārzvaigzni spēj atrast gandrīz ikviens mūsu ģimenes loceklis.

https://www.mec.ca/en/article/how-to-do-anything-navigate-using-the-stars

Garšīgie zvaigznāji

Vēl es saviem mīluļiem vēlējos izveidot gardu aktivitāti ar zvaigznāju izlikšanu – printējamās lapiņas variet atrast šeit bet variet arī lejupielādēt manis pārtulkoto versiju, ja ir tāda vēlme.

Liels bija mans izbrīns pat to, ka arī divgadniecei patika un sanāca šī aktivitāte. Zvaigžņu riekstiņus viņa prata salikt perfekti, bet ar kartupeļu salmiņu savienojumiem tik viegli nesanāca – izlika tikai horizontālās līnijas.

Grāmatas un uzdevumi

Nākošā aktivitāte – izpētīt enciklopēdijas par visuma tēmu un iziet Dena Grīna “Pazudis kosmosā” superīgo grāmatiņu. Šī grāmata NAV parasta grāmata – ir dota sižeta līnija, kurai tu vari sekot tikai tad, ja spēj atminēt pareizās atbildes uz uzdevumiem – lasīšana nenotiek no pirmās līdz pēdējai lapaspusei – ir jālēkā pa lapaspusēm, meklējot vai atbildes uz uzdevumu ir pareizas un sekojot notikumu gaitai tālāk. Tā ir gandrīz kā “escape book” Superīga! Vienā vakarā nemaz nevarējām iziet visus grāmatas uzdevumus.

Vēl no bibliotētkas paņēmām Ilgonis Vilks – Visums. Ceļvedis un vēl kādu enciklopēdiju. Šeit lieliski iederēsies arī šis Uzlīmju atlants – tajā ir milzu plakāts, daudz uzlīmes un grāmatiņa arī pēc aktivitātēm kalpos kā mini enciklopēdija. Tāpat salikām arī Imaginarium veikaliņā (nu jau ir slēgts, laikam) pasen atpakaļ pirkto visuma puzli.

Zvaigžņu pētīšana mākoņos

Īstos zvaigznājus debesīs mums tā arī līdz šim neizdodas sagaidīt – bet to noteikti paspēsim – tomēr kaut kā jāizlīdzas ir. Tāpēc apmeklējām superīgi burvīgu mājaslapu, kurā var vērot zvaigznes sēžot pie datora Stellarium-web.org Iesaku visiem, kā arī ceru,ka kāda no mūsu idejām noderēs arī jums.

Komentēt