Kā jau emu teikusi vairākas reizes – jo dažādāki ir paņēmieni, veidi, kā mācīt lasīšanu, jo interesentāk un atmiņā paliekošāk notiks jauno zināšanu apguve. Šeit padalīšos ar nedaudziem piemēriem, kā lasītprasmi spodrināja vidējais bērns.

Jāsaka uzreiz, ka šīs aktivitātes ir domātas bērniņiem, kuri jau prot savilkt burtus kopā – kaut vai lēnām.

Pirmo materiālu sagatavojām no koka mēlītēm (pirktas vietējā aptiekā) un Latvijas meža zvēru figūriņu kolekcijas. Šādu zvēru kolekciju sāku veidot pavisam apzināti jau pirms gada – mērķis bija tieši latvijas dzīvnieki un putni – esmu sūtījusi figūriņas gan no Aliexpress, gan krājusi Rimi kukaiņu kolekciju, gan pirkusi Schleich un Safari figūriņas. Vienīgā figūriņa, kuru nevaru nekur atrast ir kurmis!
Bet nu pietiks par to – tātad, bērna uzdevums ir – pielikt pie katra dzīvnieka pareizo vārda kociņu, pēc tam kociņa burtus aizstājot ar knaģīšiem.

Ar zvēru figūriņāmvar izveidot arī – pirmās skaņas noteikšanu un pierakstīšanu – uz lapas uzliek zvērus un pretī pieraksta to nosaukumus pirmā burta vietā atstājot tukšumu.

Pat vakariņu pomelo pirms apēšanas var tikt izmantos cēliem mērķiem – uz pomelo sazīmē ar pasteļkrītiņu burtus. Mazs gabaliņš ar ūdenī samitrinātu švammi (lai ir asā maliņa arī) – un uzdevums burtu atkārtošanai gatavs – nodzēst visus “A” burtiņus, tad “C” burtiņus, utt. 

Starp citu, vai zināji, ka pomelo tiek saukts arī kā – pampelmūze un latīniski kā Citrus Maxima?

Protams, ja jums mājās ir dažādas uzlīmes, tad tās arī var izmantot lasītprasmes apguvei – uz papīra jāsaraksta vārdus, kuri atbilst uzlīmēm. Bērns izlasa vārdu un uzlīmē attiecīgo uzlīmi blakus vārdam.

Lasītprasmes nopulēšanai es bieži izmantoju arī darba lapas – īpaši mīļi ir cirkulis.lv burtu jucekļa ģeneratori – ļoti forša iespēja izveidot darba lapas ātri un viegli. Otra lapa, kuru esmu izmantojusi burtu netiešai apguvei ir – burtu labirinti – teikšu godīgi, ka neatceros vairs mājas lapu, kurā tos atradu, bet atceros, ka mājaslapa bija tik tehniski bēdīgā stāvoklī, ka saglabāju visus burtu labirintus sev gmail drive mapē – šeit.

Lai izraistītu interesi par lasīšanu var uz līmlapiņām rakstīt visādas īsas, smieklīgas zīmītes un atstāt tās netipiskās vietās. Tas noteikti piesaistīs uzmanību.

Man ļoti patika arī Indras Sproģes grāmatiņas “Miljons“, kuru, diemžēl, vairs nekur nevar iegādāties, tāpēc mēs izveidojām līdzīgu smieklu grāmatiņu. Šoreiz sazīmētās bildes arī ieskenēju, lai tad, kad divgadniece paaugsies, būtu vieglāk izveidot tādu pašu projektiņu.


Ja vēlies failiņu, vari lejupielādēt. Brīdinu gan, ka neesmu ne māksliniece, ne grafiskā dizainere, haha.

Par burtu apguvi noteikti pievienošu aktivitātes un materiālus, kurus izmantoju, bet pagaidām šim tas būs arī viss – ceru,ka dažas idejas noderēja!

Komentēt