Ričardam (5g) ir sācies īsts sūkļa posms. Kāds “kāpēc?” – daudz interesantāk ir – “KĀ?” “Mammu, kā taisa čipsus? Kā taisa raugu? Kā taisa sviestu? Mammu, mēs arī uztaisīsim?”

Protams, ka uztaisīsim, kā nu ne. Vecāki aug līdzi bērniem, to nu es esmu sapratusi. Zvans savai mammai, haha, lai atsvaidzinātu atmiņas par sviesta tapšanas procesu. Un pēc nelielas saņemšanās, varam sākt kult sviestu.

Patiesībā, sviesta kulšanai nemaz tik daudz nevajag – pietiek tikai ar krējumu un pašu kulšanu.

Lai gan var izmantot arī skābo krējumu, mēs izvēlējāmies saldo krējumu – galvenais, lai ir pietiekami lieli tauku procenti – galu galā sviestiņš ir krējuma tauciņi.


Izmantoju 2gab 500ml Exporta saldkrējuma paciņas. Pirms tam krējums esot jānotur vismaz 30min istabas temperatūrā, kura patlaban gan drīzāk līdzinās ledusskapja temperatūrai (brrr, kaut ātrāk sāktos apkures sezona).   Krējumu ielēju lielajā burkā un tad tik skatīties filmu un kratīt. Kāpēc burkā? Jo – pirmkārt, mums nav miksera, otrkārt – kāpēc ne?

Jau pēc pirmajām 15minūtēm varēja pamanīt pirmās izmaiņas konsistencē.

Vēl pēc apmēram tikpat minūtēm konsistence sāka kļūt manāmi biezāka un graudaināka.


Tad vēl pēdējā pakratīšana, un sviests jau bija redzami atdalījies no sūkalām.

Tālāk sviestu izkrata no burkas, paniņas notecina. Pašu sviestu nedaudz apsāla un izskalo aukstā ūdenī. Pēc tam pilda trauciņos, ziež uz maizes un mielojas.


Ar to skalošanas daļu man gāja vistrakāk, visa bļoda bija ar sviestu, rokas ar sviestu un sajēgas par to,ko daru – nekādas. 😅 Tomēr labi, ka ir izpalīdzīgi cilvēki,kuri pabaksta pareizajā virzienā.
Kad daudz/maz izskaloju sviestiņu, Ričards to pārlika trauciņā.


Šim gadījumam speciāli biju nopirkusi tumšo ciabatu – maizīti, kura ir “bez 10minūtēm gatava” – ieliek to 180° uz 10 min un karsti kūpošs kukulītis jau uz galda.
Tik bezgala gardi! Esmu pārliecināta, ka tagad Ričiņš zinās, kā sviestu taisa. Galu galā, puišiem vienmēr patīk nevis teorētiska runāšana. , bet praktiskas lietas, kur var savu roku pielikt klāt tapšanas procesam.


Mums vēl plānā – siet sieru (nekad, nekad neesmu to darījusi,haha), cept maizi no 0 un, pateicoties manai lielajai mutei, audzēt tējas sēni. Tādus, lūk, projektiņus mums sarūpējis piecgadnieks!  😂

Komentēt